Rodinný dom s fotovoltickou fasádou

Architektúra nie je iba o materiáloch a výslednej forme. “Cieľom bolo dosiahnutie pohodlného bývania a energetickej hospodárnosti budovy, bez snahy o dosiahnutie formálneho statusu úrovne energetickej úspornosti…” vysvetľujú východiská konceptu architekti z QArtAll ateliéru. Výsledné riešenie kladie dôraz na funkčnú a úžitkovú stránku projektu.

Architektonická kompozícia je založená na prieniku trojice kubusov a kombinácii troch dominujúcich materiálov – skla, dreva a betónu. Základný objem prispôsobuje svoju mierku okolitej zástavbe, na výslednú formu vplývajú použité technológie. „Riešene neovplyvnil iba vkus investora, ale tiež jeho vzťah k technológiám a životnému prostrediu. Technológia aktívnej fotovoltickej fasády patrí medzi dôležité výrazové prostriedky,“ dodávajú autori.

Osadenie domu na parcele delí pozemok na formálnu, poloverejnú časť v kontakte s ulicou a súkromnú zónu, naviazanú na obytné priestory a bazénovú halu. Architekti pracujú s výškovou konfiguráciou terénu. Oporné múry v záhrade umožnili vznik intímnej zóny v bezprostrednom kontakte s obývacou izbou a bazénom. Obytný priestor tak kontinuálne prechádza do exteriéru. 

Dispozícia je členená vertikálne,  s obslužnou a technickou časťou v suteréne, dennou zónou na prízemí a nočnou časťou na poschodí.

Situácia

Suterén pojal priestory garáže, technického zázemia a bazénovej technológie.

Pôdorys suterénu

Denná časť domu, tvorená obývacou halou s kuchyňou a jedálňou, bazénom a fitness zázemím je prostredníctvom rozsiahlych presklených plôch prepojená s exteriérom. Blok bazénu vstupuje do záhrady ako presklený pavilón.

Pôdorys prízemia

Štvorica spální v nočnej časti je orientovaná smerom do záhrady. Do ulice smerujú kúpeľne a zázemie domu.

Stavebno-technické riešenie zohľadňuje požiadavky na energetickú hospodárnosť domu. Architekti zvolil kombináciu monolitickej železobetónovej konštrukcie a murovanej stavby. Exteriérovú vrstvu odvetranej fasády, zateplenej minerálnou vlnou, tvorí latovanie z termicky upraveného dreva. Drevený obklad na značnej časti priečelí nahrádzajú fotovoltické panely.

Vykurovanie zabezpečujú podlahové indukčné fólie. Fotovoltika vo výsledku pokrýva 40 – 60 percent spotreby elektrickej energie

Rezy
Pohľady

Celý článok tu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *